5.Sınıf Fen Bilimleri 2.Ünite Bitkiler
BİTKİLER
Bitkiler Güneş ışığı, su, mineral madde ve karbondioksit gazını kullanarak besin ve oksijen üretir.
Bitkiler toprağa bağlı olarak yaşar. Genellikle yeşil renge sahip canlılardır. Bitkilerin ürettiği besin ve oksijeni hem kendileri hem de diğer canlılar kullanır. Bitkiler; karada ve suda yaşayabilir.
5.SINIF TÜM DERSLERİN PAYLAŞILDIĞI WHATSAPP GRUBU İÇİN TIKLAYINIZ
KİTAP ÇEKİLİŞLERİNİN YAPILACAĞI GRUBUMUZA KATILMAK İÇİN TIKLAYINIZ
ÇİÇEKLİ BİTKİLER
Çiçekli bitkiler meyve ve tohum oluşturur. Çam, ladin, köknar, ardıç, leylak, elma, buğday, mısır, lale, fasulye, nohut, orkide, pamuk vb. bitkiler çiçekli bitkilere örnektir. Çiçekli bitkiler genel olarak dört temel kısımdan oluşmaktadır.
Bitkinin Kısımları
1- Çiçek 2- Yaprak 3- Gövde 4- Köktür.
Kök: Bitkilerin toprak altında kalan kısmıdır. Bitkinin toprağa tutunmasını sağlar. Topraktaki suyu ve mineral maddeleri alır.Bazı bitkilerde besin depo eder.
Gövde: Bitkinin toprak üstündeki bölümüdür.
Kök tarafından alınan su ve mineralleri bitkinin diğer bölümlerine taşır. Bitkinin dik durmasını sağlar. Çiçeği, meyveyi ve yaprağı taşır. Yapraklarda üretilen besini bitkinin diğer bölümlerine taşır.
Yaprak: Bitkilerin besin üretimi, gaz alışverişi ve terleme yapan bölümüdür. Yapraklar farklı şekil ve büyüklüğe sahip olabilir. Üzerlerinde küçük gözenek (delikler) ve madde taşıyan damarlar vardır.
Çiçek: Çiçekli bir bitkide çiçek, bitkinin üreme organıdır. Bitkilerin üreyip çoğalmasını sağlar. Çiçek olmadığı zaman tohum ve meyve oluşmaz ve bitkiler neslini devam ettiremez. Çiçekli bitkiler, güzel renkli olmaları ve çevrelerine güzel kokular yaymaları nedeniyle böcekleri kendilerine çekerler. Bu canlılar çiçeklerden hem kendileri için besin sağlar hem de bitkilerin üremelerine yardımcı olur. Bitkiler çiçekli ve çiçeksiz olarak sınıflandırılır.
Çiçeksiz bitkiler: Çiçeksiz bitkilerin çiçekleri ve tohumları yoktur. Genellikle nemli ortamlarda yaşar. Kara yosunları, Su Yosunu(alg), Liken, Atkuyruğu, Eğrelti otu, Kibritotu ve Ciğer otları örnek verilebilir. Çiçeksiz bitkiler, basit yapılı bitkilerdir. Genellikle nemli yerlerde (göl, bataklık, nemli toprak, nemli taş) ve ağaç gövdelerinde yaşarlar. Nesillerini devam ettirmek için çeşitli üreme şekilleri geliştirmişlerdir.