5.Sınıf Fen Bilimleri 2.Ünite Mantarlar

5.Sınıf Fen Bilimleri 2.Ünite Mantarlar
29 Kasım 2022 22:48
92
A+
A-

MANTARLAR

Mantarın kök, yaprak ve çiçek gibi yapıları yoktur. Kök benzeri ince yapılar vardır. Mantarlar, kendi besinini üretemeyen basit yapılı canlılardır. Şapkalı, küf, maya ve parazit mantarları olmak üzere dört çeşittir.              

5.SINIF TÜM DERSLERİN PAYLAŞILDIĞI WHATSAPP GRUBU İÇİN TIKLAYINIZ

KİTAP ÇEKİLİŞLERİNİN YAPILACAĞI GRUBUMUZA KATILMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Şapkalı mantarlar: Şapkalı mantarlar bitkiler gibi toprağa bağlı yaşar. Ancak bitki değildir. Bazı çeşitlerini besin olarak tükettiğimiz mantar türleridir. Besin değerleri yüksektir. Mantarların zehirli çeşitleri de vardır. Şekillerine ve renklerine bakılarak zehirli olup olmadıkları ayırt edilemez. Bu yüzden bahçede, ormanda, tarlada bulduğumuz şapkalı mantarları kesinlikle tüketmemeliyiz. Kültür mantarları adı altında satılan mantar türlerini güvenle tüketebiliriz.  

Küf mantarları: Küf mantarları uzun süre açıkta ve nemli ortamlarda bırakılan besinler üzerinde hızla çoğalarak yiyeceklerin renginin, kokusunun ve tadının değişmesine yol açar. Küflenmiş besinlerin tüketilmesi sağlığımız açısından tehlikelidir. Zehirlenmemize sebep olur. Küf mantarları mikroskopla görülen mantar türleridir. Küf mantarları ise çoğalarak yüzlercesi bir araya geldiğinde gözle görünür hâle gelir. Meyve, sebze, peynir, ekmek gibi çeşitli besinlerin üzerinde yaşar. Besinlerimizi çürütüp bozar. Antibiyotiklerin elde edilmesinde küf mantarlarından faydalanılmaktadır. Penisilin ilk olarak Alexander Fleming (Aleksandır Fileming) tarafından peynir küfünden elde edilmiştir. Evdekihocam.com

Maya mantarları: Maya mantarları hamurun mayalanmasında ve sütten peynir yapılmasında rol oynar. Maya mantarları çoğalırken besin, nem ve uygun sıcaklığa ihtiyaç duyar. Bu şartlar sağlandığında çoğalmaya başlar. Maya mantarları çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük canlılardır. Şekerli ılık su içerisinde hızla çoğalırlar. Örneğin, hamurun mayalanmasını sağlayan mantarlar maya mantarlarıdır.

Parazit mantarlar: Parazit mantarlar genelde insan, hayvan ve bitkilerde mantar hastalıklarına neden olurlar. Parazit mantarlar akciğerlere, bağırsaklara, deriye, boyuna, yüze, ellere, ayaklara hatta kemiklere yerleşip bu yapı ve organlara zarar verebilir. Bebeklerin ağzında oluşan pamukçuk hastalığı bu hastalıklara örnektir. Evdekihocam.com

Mantar hastalığının tedavisi mümkündür. Ancak öncelikle mantar hastalığının oluşmasını engellemek için temizlik çok önemlidir. İnsanlarda hastalık yapan mantarlar dokunarak veya ortak eşyaların kullanılmasıyla insandan insana geçer. Ayakkabı, terlik, tarak, havlu gibi eşyalar ortak kullanılmaması gerekir. Ter emebilen pamuklu çoraplar yerine sağlıksız çoraplar giyildiğinde, çoraplar sık sık değiştirilmediğinde ve ayaklarımız uzun süre havasız ortamda kaldığında ayaklarda mantar oluşumu gözlenir. Mantar hastalığın tedavisi için mutlaka doktora gitmek gerekir.  

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: Content is protected !!