5.Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi 24 Soruluk 1.Dönem 1.Ünite Genel Tekrar Testi-2

5.Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi 24 Soruluk 1.Dönem 1.Ünite Genel Tekrar Testi-2
24 Ocak 2023 01:18
123
A+
A-

Not:  Olayların çok boyutluluğu Kazanım Testi

1) Birçok olay olmakta ve birçok kişi etkilenmektedir. Olayların bir tane sonucu olabileceği gibi birçok sonucu olabilir. Olayların sonuçları herkeste farklı bir etki yapabilir.

Yukarıdaki metne bir başlık verilecek olsak aşağıdakilerden hangisini vermemiz gerekirdi?

A) Olayların Çok Boyutluluğu

B) Olaylar ve İnsanlar

C) Olaylar Neden Olmaktadır

D) Olaylar Arasındaki Farklar

5.SINIF TÜM DERSLERİN PAYLAŞILDIĞI WHATSAPP GRUBU İÇİN TIKLAYINIZ

KİTAP ÇEKİLİŞLERİNİN YAPILACAĞI GRUBUMUZA KATILMAK İÇİN TIKLAYINIZ

2) Merhaba benim adım Mert. Benim yaşadığım şehre bir üniversite açıldı. Bu üniversitenin açılması yaşadığım şehirde bir takım değişikliklere neden oldu. Aşağıdakilerden hangisi Mert’in yaşadığı şehirde meydana gelebilecek değişikliklerden biri değildir?

A) Öğrencilerin kalması için yurtların açılması

B) Şehrin turistik merkez haline gelmesi

C) Birçok lokanta ve kafenin açılması

D) Otobüs sefer sayılarının arttırılması

3) Ayşe ve ailesi Ankara’da yaşamaktadırlar. Ayşe’nin babası İstanbul’dan iyi bir iş teklifi almıştır. Bu teklif tüm ailede büyük bir heyecan ve mutluluk oluşturmuştur. Sonuç olarak Ankara’dan taşınmışlardır. Yeni bir ev, yeni bir okul, yeni bir çevre ile tanışmak Ayşe için sıra dışı bir deneyim olmuştur. Bütün aile bu durumdan birçok açıdan etkilenmişlerdir.

Buna göre şehir değişikliği durumu için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Sonuçları çok boyutludur.

B) Ayşe durumdan en az etkilenen kişidir.

C) Karar birden fazla nedene bağlanmıştır.

D) Aile bu durumdan dolayı üzgündür.

4) Yaşanan olaylar çok boyutlu olabilir.

Aşağıdaki verilen cümlelerden hangisi olayların çok boyutluluğunu destekleyici bir cümle değildir?

A) Yaşadığımız olaylar bizim dışımızdaki kişileri de etkileyebilir.

B) Bir olayın birden çok sebebi olabilir.

C) Bir olayın birden çok sonucu olabilir.

D) Bir olayın bütün insanlara etkisi aynıdır.

5) Olaylar hakkında aşağıda yapılan yorumlardan hangisi söylenemez?

A) Bir olayın birden fazla sebebi olabilir.

B) Her olayın bazı sonuçları vardır.

C) Her olay kendiliğinden ortaya çıkar.

D) Bir olayın sonucu diğer olayın sebebi olabilir.

6) Okulların açılmasını bir olay olarak düşündüğümüz zaman bu durumdan en az etkilenecek olan kesim aşağıdakilerden hangisidir?

A) Okullar        

B) Öğretmenler

C) Öğrenciler   

D) Hastaneler

7) Mahallemize açılacak bir fabrika, çevredeki eğitimi etkiler, farklı iş kollarının gelişmesini sağlar, insanların yaşamını etkiler.

Ahmet’in bu sözleri ile aşağıdakilerden hangisi ile daha çok bağlantılıdır

A) Olaylar, birden fazla nedene bağlıdır.

B) Bazı olaylar, aynı olaydan etkilenir.

C) Olaylar bir arada yaşamanın sonucudur.

D) Olaylar toplum içinde hazır bulunur.

8) Çorum’un Alaca ilçesinde rahatsızlandığı için hastaneye kaldırılan A.C.’ ye Kovid-19 teşhisi konulduğu için ildeki bütün sağlık personelinin izinleri iptal edilerek önlem alınmaya başlandı.

Verilen olay aşağıdakilerden hangisine örnek olarak gösterilebilir?

A) Sağlık personeli aynı anda izin kullanmaktadır.

B) Olayların sonuçları çok geniş alanları etkileyebilir.

C) Kovid-19’un ilk görüldüğü yer Çorum’dur.

D) Olaylar durduk yerde çıkar.

9) Çocukluğumda okula gitmek için yarım saat yürürdüm. Bu zorlukları bildiğim için çocukluğumun geçtiği mahalleme 32 derslikli bir okul yaptırdım.

Fatih mahallesine yeni bir okul yapıldıktan sonra; I. Mahallede yeni iş yerleri açılır.

II. Mahallede konut ihtiyacı artar.

III. Mahalleden başka yerlere göçler olur.

gibi durumlardan hangisinin gelişmesi beklenir?

A) Yalnız I       

B) Yalnız II

C) I ve II        

D) I ve III

10) Bir olay hakkında karar verirken hangisine bakarsak yanılmış oluruz?

A) Olayla ilgili bilimsel verilere bakılmalı

B) Olayın tüm yönleriyle etki ve sonuçlarını göz önüne alınmalı

C) Olayın yalnızca olumsuz yönlerine vurgu yapılmalı

D) Olayın birçok sebebi olabileceğine dikkat edilmeli.

11) Aşağıdaki olaylardan hangisinin etkisi diğerlerine göre daha kapsamlı olması beklenir?

A) Ayşegül’ün oyuncağını kırması

B) Aysu’nun matematik dersinden zayıf alması

C) Kasabanın ilçe yapılması

D) Ceylin’in basketbol oynaması

12) Hangisi doğrudan çok boyutluluğa örnek olarak gösterilemez?

A) Trafik kazaları, dikkatsizlik, aşırı hız, gibi farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelir.

B) Sanayisi gelişen ülkelerin gelir düzeyleri de yüksektir.

C) Erozyonun nedenleri arasında, bitki örtüsünün yok edilmesi ve arazinin eğimi gibi etkenler söz konusudur.

D) Orman yangınının sonuçları arasında canlı türlerinin yok olması ve hava kirliliği vardır.

13) Bir olay bir tek nedene bağlanamaz. Mutlaka birçok nedeni vardır.

Buna göre, aşağıdaki yargılardan hangisi yukarıdaki açıklamaya uyar?

A) Futbolcular hakemin kararından dolayı maçı kaybettiklerini söylediler.

B) Yağmur yağdığından beri kurbağalardan geçilmiyor.

C) Birinci Dünya Savaşı, hammadde, kaynak, sömürge arayışı sonucu ortaya çıkmıştır.

D) Şair “Yarın çok geç olabilir, bugün gel” demiş.

14) Günlük hayatımızda karşılaştığımız olaylarla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Her olayın birden fazla nedeni vardır.

B) Olaylar her defasında aynı sonucu doğurur.

C) Olayların birden çok neden ve sonucu olur.

D) Olaylar birden fazla kişiyi etkileyebilir.

15) Aşağıdakilerden hangisi olayların çok boyutlu olması ile ilgili bir olgu değildir?

A) Bir olayın, birden çok sonucu olabilir.

B) Olayların tümü kontrol altına alınabilir.

C) Olaylar, birden çok sebebi olabilir.

D) Bir olayın nedeni, yine başka bir olaydır.

16) Aşağıdakilerden hangisi çok boyutlu bir olay olarak değerlendirilemez?

A) Mahalleye yeni bir okulun açılması

B) Muş’ta büyük bir depremin meydana gelmesi

C) Tatil günü Ayşe’nin geç uyanması

D) Yaz sıcaklığı ile birlikte kuraklığın artması

17) Elazığ’da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından arama kurtarma ekipleri çalışmalarına devam ediyor. AFAD; depremde can kaybının 38’e yükseldiğini, 1607 kişinin yaralandığını ve depremin ardında 45 kişinin yıkılan binalarda sağ kurtarıldığını duyurdu.

Yukardaki bilgilerden hareketle aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A) Depremin etkisi herkeste aynı değildir.

B) Deprem farklı sonuçlar ortaya çıkarmıştır.

C) Olay birden çok kişiyi etkilemiştir.

D) Olayların birden fazla sebebi vardır.

18) Bir olayın birden fazla nedeni vardır.

Aşağıdakilerden hangisi trafik kazalarının nedenlerinden birisi değildir?

A ) Can kayıpları

B ) Yolların yetersizliği

C ) Sürücü hataları   

D ) Alkollü araç kullanma

19) Aşağıdakilerden hangisi bir olayın çok boyutlu olduğuna kanıt olarak gösterilebilir?

A) Olayın televizyonda yer alması

B) Olayın birçok neden ve sonucunun olması

C) Olayın geçmişte de yaşanması

D) Olayın benzerinin olmaması

20) Ayşe ve ailesi Ankara’da yaşamaktadırlar. Ayşe’nin babası İstanbul’dan iyi bir iş teklifi almıştır. Bu teklif tüm ailede büyük bir heyecan ve mutluluk oluşturmuştur. Sonuç olarak Ankara’dan taşınmışlardır. Yeni bir ev, yeni bir okul, yeni bir çevre ile tanışmak Ayşe için sıra dışı bir deneyim olmuştur. Bütün aile bu durumdan birçok açıdan etkilenmişlerdir.

Buna göre şehir değişikliği durumu için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Sonuçları çok boyutludur.

B) Ayşe durumdan en az etkilenen kişidir.

C) Karar birden fazla nedene bağlanmıştır.

D) Aile bu durumdan dolayı üzgündür.

21) Denizciler pusula bulunmadan önce kaybolmamak için kıyıları takip ediyorlardı. Pusulanın bulunmasıyla birlikte uzak yerlere yolculuklara çıktılar. Bu yolculuklar sonucunda yeni kıtalar keşfettiler. Keşfedilen yerlerde bulunan farklı ürünler dünyanın çeşitli yerlerine yayıldı. Deniz ticareti Akdeniz’den okyanuslara kaydı. Ayrıca bu keşiflerle Dünya’nın yuvarlak olduğu da kanıtlandı.

Bu bilgide pusulanın bulunması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi üzerinde durulmuştur?

A) Sonuçlarının çok boyutlu olması

B) Dünya ekonomisini olumsuz etkilemesi

C) Birlik ve dayanışma duygularını güçlendirmesi

D) Kültürler arasındaki farklılıkları kaldırması

22) Günlük hayatta pek çok olayla karşılaşırız. Örneğin sel felaketi yaşanması, bir ailenin başka bir şehre taşınması, seyir halindeki bir aracın kaza yapması gibi olaylar birçok insanın hayatını etkileyebilir.

Bu açıklamada olayların hangi özelliği vurgulanmıştır?

A) Çok boyutlu olmalarıyla

B) Her zaman olumsuz sonuçlar doğurmasıyla

C) Olayların bir tek sebebi olmasıyla

D) Olayların sonuçlarının aynı olmasıyla

23) Aşağıdaki olaylardan hangisinin etki alanı diğerlerinden daha geniştir?

A) Antalya’da sel felaketi yaşanması

B) Erzurum’da çığ felaketinin yaşanması

C) Koronavirüs salgınının Çin’den farklı ülkelere yayılması

D) Enes’in oturduğu mahalleye çocuk parkı açılması

24) Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Bir olayın birden fazla sonucu olabilir.

B) Yaşadığımız olaylar sadece bizi ilgilendirir.

C) Önemli olaylar bütün toplumları ilgilendirir.

D) Olaylara karşı tedbirlerimizi almalıyız.

1-A
2-B
3-A
4-D
5-C
6-D
7-B
8-B
9-C
10-C
11-C
12-B
13-C
14-B
15-B
16-C
17-D
18-A
19-B
20-A
21-A
22-A
23-C
24-B

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: Content is protected !!